CE NU CITEȘTI ÎN ZIARELE LOR. UN BLOG DE ANALIZĂ ȘI INFORMARE. ELEGANT, DIRECT, DEDICAT. LUMEA VĂZUTĂ PRIN OCHII DIASPOREI. ȘI INVERS.

Saturday, 7 May 2016

Popescu- Piedone, trimis în judecată în dosarul "Colectiv" (76 views)


România pare să depăşească faza de ţară a tragediilor unde nu există voinţa de a-i găsi pe vinovaţi. Fostul primar al Sectorului 4 Bucureşti, Cristian Popescu Piedone, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, în dosarul tragediei de la Clubul Colectiv. Arestat iniţial la Tribunalul Bucureşti, Popescu Piedone a fost eliberat de judecătorul Luchian Constantinescu de la Curtea de Apel, care  a considerat că Piedone (foto Gazeta de NV) nu avea nicio atribuţie în controlul  societăţilor comerciale. Faptul că pe cauze identice magistraţii judecă diferit nici nu mai surprinde pe nimeni. Nu mai surprinde nici că la unele instanţele de la Tribunal sau Curtea de Apel s-au vândut în trecut, potrivit DNA, sentinţe pe şpăgi de mii de euro, nu mai surprinde că unii consideră un mandat de primar ca pe o călătorie de plăcere prin birourile unei primării, nu mai surprinde că în România se moare masiv prin accidente pe care nu le regăseşti nici în ţări subdezvoltate, nu mai surprinde că România încă se află cu Justiţia sub monitorizarea UE, nu mai surprinde că publicul larg nu mai înţelege de multe ori, întortocheatele căi ale Justiţiei. În octombrie 2015, un număr de 64 de persoane au murit incinerate în Clubul Colectiv din Bucureşti, în timpul unui spectacol. Un număr de  90 persoane- răniţi şi rude s-au constituit părţi civile cu sume care variază între 30.000 euro şi  2.000.000 euro. Redăm în continuare Comunicatul DNA primit la redacţie.  

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secţia de combatere a corupţiei au dispus trimiterea în judecată a inculpaților

POPESCU CRISTIAN VICTOR PIEDONE, primarul Sectorului 4 Bucureşti la data faptelor, pentru săvârşirea a două infracţiuni de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru altul un folos necuvenit, cauzând vătămarea intereselor legitime ale unor persoane fizice şi ale sectorului 4 al municipiului Bucureşti,
IOFCIU AURELIA, şef al Serviciului autorizări comerciale din Sectorul 4 Bucureşti la data faptelor, pentru săvârşirea a două infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru altul un folos necuvenit,  cauzând vătămarea intereselor legitime ale unor persoane fizice şi ale sectorului 4 al municipiului Bucureşti,

GANEA LUMINIŢA LARISA, consilier superior în cadrul Serviciului autorizări comerciale din Sectorul 4 Bucureşti la data faptelor,

MOŢOC SANDRA RAMONA, referent superior în cadrul Serviciului autorizări comerciale din Sectorul 4 Bucureşti la data faptelor, 

ambele pentru săvârşirea unei infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru altul un folos necuvenit, cauzând vătămarea intereselor legitime ale unor persoane fizice şi ale sectorului 4 al municipiului Bucureşti. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

Infracțiunea de abuz în serviciu (sub forma autoratului, respectiv a complicităţii) reținută în sarcina inculpaților constă în eliberarea acordurilor şi autorizaţiilor de funcţionare pentru două societăţi comerciale într-o modalitate care a încălcat prevederile legale referitoare la securitatea la incendiu, inclusiv prin aceea că nu au fost respectate dispozițiile privind controlul după emiterea autorizaţiilor. Aceasta, în condiţiile în care, la Sectorul 4 al municipiului Bucureşti, primarul şi funcţionarii serviciului de autorizări comerciale aveau exclusiv competenţa de a emite acorduri şi autorizaţii de funcţionare pentru societăţile comerciale cu obiect de activitate baruri, cluburi, restaurante.

Concret,

În calitate de funcționar public - primar al sectorului 4 București, inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone, a încălcat Hotărârea Guvernului României nr. 1739/06.12.2006, art. 1 lit. g şi dispoziţiile din Legea nr. 307/12.07.2006  privind apărarea împotriva incendiilor, respectiv art. 14 lit. f  şi la data de 14.01.2015 a  eliberat acordul de funcţionare şi autorizaţia de funcţionare pentru SC Colectiv Club SRL, deşi clubul nu era autorizat pentru securitatea la incendiu.

  1. Inculpatele Iofciu Aurelia, în calitate de șefă Serviciului autorizări comerciale din Primăria Sectorului 4 și Ganea Luminiţa Larisa, angajată a aceluiași serviciu, l-au sprijinit pe primarul sectorului 4 în emiterea celor două acte administrative, cu încălcarea dispozițiilor legale, în sensul că cea din urmă le-a întocmit, iar prima menționată le-a avizat. Autorizarea funcţionării clubului  SC Colectiv Club SRL, ca unitate de alimentaţie publică fără autorizarea de securitate la incendiu, de către Popescu Cristian Victor Piedone , cu sprijinul lui Iofciu Aurelia şi Ganea Luminiţa Larisa, a determinat:

- un folos necuvenit pentru S.C. COLECTIV CLUB S.R.L. în  cuantum de 62.298 lei.

- punerea permanent în pericol a vieţii, sănătăţii, integrităţii corporale a persoanelor, angajaţilor care s-au aflat în incinta  SC Colectiv Club SRL în perioada ianuarie – 30 octombrie 2015 prin acceptarea funcţionării acestui club în lipsa măsurilor tehnice de prevenire sau reducere a urmărilor în caz de incendiu, generatoare de  risc pentru clienţi şi angajaţi.

Omisiunea verificării, de către inculpaţi a îndeplinirii cerinţelor de securitate la incendiu, prealabil autorizării SC Colectiv Club SRL, a făcut inapte măsurile  tehnice, operative care ar fi putut să prevină sau să reducă urmările din data de 30.10. 2015, în condiţiile izbucnirii incendiului în club.  În acest fel există o legătură de cauzalitate mediată între îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu de către inculpaţi, rezultatul dramatic şi prejudiciul adus părţilor civile din prezenta cauză, fiind antrenată răspunderea în solidar cu partea responsabilă civilmente, Sectorul 4 al municipiului Bucureşti.

  1. La data de 30.01.2015, cu sprijinul inculpatelor Iofciu Aurelia şi Moţoc Sandra Ramona, inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone, cu încălcarea prevederilor legale anterior menţionate,  a emis  acordul de funcţionare şi autorizaţia de funcţionare pentru o altă societate comercială, pentru desfăşurarea activităţilor de alimentaţie publică, deşi restaurantul nu era autorizat pentru securitatea la incendiu. Emiterea acordului şi autorizaţiei în folosul funcţionării clubului  fără autorizarea de securitate la incendiu a determinat:

-un folos necuvenit pentru societatea respectivă, în  cuantum de 147.133 lei.

- punerea permanent în pericol a vieţii, sănătăţii, integrităţii corporale a persoanelor, angajaţilor care s-au aflat în incinta restaurantului în perioada ianuarie – 30 octombrie 2015 prin acceptarea funcţionării acestui club în lipsa măsurilor tehnice de prevenire sau reducere a urmărilor în caz de incendiu, generatoare de  risc pentru clienţi şi angajaţi.

Pentru prejudiciile morale şi materiale suferite ca urmare a tragediei din data de 30 octombrie 2015, ce a avut loc în clubul Colectiv, în perioada noiembrie 2015 – aprilie  2016, un număr de 90 de persoane au depus cereri scrise de constituire de parte civilă, dintre care 27 sunt persoane care au suferit vătămări (răni, arsuri etc) în urma incendiului din club, iar 63 sunt  moştenitori/succesori ai celor decedaţi.

Sumele cu care aceştia s-au constituit părţi civile variază între 30.000 euro şi  2.000.000 euro. 

În vederea recuperării prejudiciului, asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor Popescu Cristian Victor Piedone, Iofciu Aurelia şi Moţoc Sandra Ramona a fost instituit sechestru asigurător. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză. Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie. 


                No comments: