CE NU CITEȘTI ÎN ZIARELE LOR. UN BLOG DE ANALIZĂ ȘI INFORMARE. ELEGANT, DIRECT, DEDICAT. LUMEA VĂZUTĂ PRIN OCHII DIASPOREI. ȘI INVERS.

Sunday, 3 July 2016

Anglia, cu religia lui Islam în stradă. O fundație musulmană face proiect pentru Siria, folosind celebrele autobuze etajate.(263 views)

Imaginea alăturată nu este din Arabia Saudită sau Turcia, ci din Marea Britanie. Celebrele autobuze etajate din cele mai mari orașe britanice rulează până în 7 iulie a.c., purtând mesaje specifice religiei musulmane care, potrivit organizatorilor (fundația Islamic Relief) ar trebui să atragă atenția asupra nevoii de ajutor a Siriei. Aceasta, în contextul în care comunitatea musulmană sărbătorește Ramadan, o perioadă de post, liniște spirituală și reflecție. Desigur, cuvinte și argumente generoase pot fi găsite oricând pentru un astfel de proiect declarat. Privit la rece, însă, oportunitatea proiectului în sine ridică semne de întrebare privind momentul și mijloacele alese. În primul rând, chestiunile religioase ar trebui să fie privite ca "afaceri private", care țin de viața intimă a comunității respective. Afișarea în public, cu tentă ostentativă (folosirea unor autobuze-gigant sugerează idei-gigant ale proiectului) poate să conducă la suspiciuni, adică poate fi privită inclusiv ca acțiune de prozelitism. Rămâne discutabil și acceptul dat de regulatorul Tfl (Transport for London) pentru acest proiect după ce presa britanică a dezvăluit că, anterior, pe mandatul fostului primar al Londrei, Boris Johnson, unei fundații creștine i-a fost refuzat același drept de publicitate pe autobuze- pentru derularea unui proiect cu o comunitate gay. Nu în ultimul rând, coborârea în stradă a proiectului Islam Relief  dedicat sprijinirii victimelor din Siria, se derulează într-o perioadă când societatea britanică pare nerefăcută emoțional: ne amintim, este o societate încă bombardată de presă cu informații despre britanicii musulmani sau convertiți la Islam care au sprijinit ascensiunea alienării religioase numită Stat Islamic din Siria- probabil cea mai puternică organizație teroristă islamistă a tuturor timpurilor. (foto MesBrit)

No comments: