CE NU CITEȘTI ÎN ZIARELE LOR.

Sunday 20 November 2016

Nimeni nu e perfect. După armele AK47 din România, la trustul Fox News /Sky se detonează alt subiect "tare": o fostă angajată a obținut despăgubiri de 15 milioane lire pentru hărțuire sexuală la job. (835 views)

Trustul media care unește prin afaceri televiziunile Fox și Sky News- un "specialist" în subiecte de flinte românești,  a devenit acum și detonator de scandaluri sexuale. Prezentatoarea Gretchen Carlson a cerut și a obținut 15 milioane lire sterline compensații după ce a refuzat să facă sex cu Roger Ailes, CEO al Fox News și după ce a avut de suferit în urma acestui refuz (nu i s-a reînnoit contractul). Fox și Sky sunt surori bune și sunt sub controlul aceluiași trust-mamă, fondat prin banii și interesele mogulului media Rupert Murdoch.

Numele trustului Fox News este destul de cunoscut de români după ce, anul acesta, a organizat o investigație jurnalistică în România, aruncând pe piața media ceea ce cunoscătorii consideră o aberație- teroriștii islamiști ar putea fi înarmați cu arme procurate din România. Investigația s-a concretizat într-o producție video care a fost difuzată pe rețeaua trustului. Mulți au acuzat lipsa de deontologie profesională a reportajului, dar șefii de la Sky au susținut permanent și vehement că totul a fost perfect conform realității.

Practic, protagoniștii interviului organizat de echipa Sky News au fost doi cetățeni români care au purtat cagule în fața camerei video și care au declarat ulterior procurorilor români că interviul a fost regizat și plătit de reporteri. Pe o investigație temeinică, reporterii occidentali ar fi aflat că în România post-decembristă singurele explozii produse în țară provin de la consumul excesiv de fasole, că industria românească de armament a fost pusă la pământ după prăbușirea pieței sovietice- socialiste și după aderarea României la UE și că le-ar fi fost mai simplu reporterilor Sky News să găsească o mitralieră Kalashnikov în Ucraina (portul Odesa) sau în Republica Moldova (Transnistria, uzina Râbnița).

Este evident că jurnaliștii care au organizat respectivul demers au știut foarte bine că o anchetă trucată nu poate fi acoperită și apărată de libertatea de expresie. Din punctul de vedere al multora, însă, organizarea contra-cost a unui scenariu de către investigatorii Sky News ar fi perfect plauzibilă, iar socoteala e simplă: dacă marele trust Sky-Fox News are 15 milioane de lire pentru fostul angajat Carlson, de ce n-ar avea câteva mii de euro pentru doi bizoni mioritici din România, pregătiți să declare că ar vinde arme inclusiv gherilelor islamiste? Cu această ocazie, cei de la Sky News ar fi putut descoperi și proverbiala inventivitate a românilor: căci dacă respectivii bizoni nu ar fi găsit pentru comerțul lor pistoale-mitralieră AK47, i-ar fi putut înarma pe islamiști cu prăștii cu scoabe, respectiv cu flinte cu cocoș de cremene. De ultimă generație.

No comments: