CE NU CITEȘTI ÎN ZIARELE LOR. UN BLOG DE ANALIZĂ ȘI INFORMARE. ELEGANT, DIRECT, DEDICAT. LUMEA VĂZUTĂ PRIN OCHII DIASPOREI. ȘI INVERS.

Saturday, 19 November 2016

Școala "gratuită" din România costă aproape cât școala privată. O comparație cu o școală gratuită din Anglia. (1649 views)

România rămâne o țară săracă prin calitatea îndoielnică a oamenilor care o conduc, iar distanța de sute de ani între țara Mioriței și Occident derivă direct din perpetuarea trândăviei, corupției și prostiei crâncene din multe funcții publice românești. Să luăm cazul unei școli din Sectorul 3, București, unde primar este protagonistul mai multor dosare penale, Robert  Negoiță, un preferat al pensionarilor semi-senili care l-au votat. Școala ar trebui să fie gratuită, garantată prin Constituție, dar părinții copiilor de la școala "sprijinită" de  Primăria lui Negoiță plătesc: fondul școlii (50 lei pe trimestru), fondul clasei, salariul femeii de serviciu, hârtia igienică, dizinfectant, săpun, prosoapele de hârtie apa de la dozatoare (5 lei/ lună), bani pentru onomasticile profesoarelor, pentru caietele speciale de exerciții, pentru biletele de teatru în școală etc. Chitanțele pentru sumele de bani date de părinți ies din discuții, Fiscul tace, iar toaletele școlilor funcționează în continuare murdare, fără hârtie igienică, săpun  sau apă caldă, chiar fiind direct finanțate de părinți. În Anglia, părinții copiilor plătesc doar pentru masa de dimineață și de prânz (opțional), iar cei care se consideră săraci pot aplica la un Consiliu local pentru a obține gratuitate de masă. Părinții care cer pre-school (servirea micului-dejun și supravegherea de 1 oră, înainte de cursuri) plătesc 2 lire pe zi și primesc chitanțe.  Caietele, creioanele, alte rechizite și materiale se găsesc la școală. Cât ar rezista unii ca Robert Negoiță în Anglia, o țară unde jmecheria mioritică nu este aplicabilă din start- prin faptul că legile și respectul își au locul lor în comunitate? Cu Negoiță ieșind pe malul Tamisei dimineața și exclamând "Băăă, ce de-a Jiu și Olt au ăștia pe-aici!"
Foto- Copii mergând la școală (desen, Roxana 6 ani, UK)

No comments: