CE NU CITEȘTI ÎN ZIARELE LOR. UN BLOG DE ANALIZĂ ȘI INFORMARE. ELEGANT, DIRECT, DEDICAT. LUMEA VĂZUTĂ PRIN OCHII DIASPOREI. ȘI INVERS.

Saturday, 31 December 2016

Despre crearea știrilor false, cu publicația "The Guardian". Mai pe la subsol apare și Antena3. (1129 views)


Jurnaliști de la publicația “The Guardian” sunt acuzați că au creat o știre falsă despre fondatorul organizației media Wikileaks, australianul Julian Assange, folosind un interviu acordat de acesta publicației italiene “La Republica”. Interviul a devenit rapid extrem de cunoscut pe Internet și făcea referiri la actualitatea politică nord-americană, în special la alegerile prezidențiale 2016. Practic, redactorii de la The Guardian- acuzați de “inginerii de editare”-  îi atribuie lui Assange afirmații pe care acesta nu le-a făcut, pentru a obține un mesaj dorit de ei. Acela că Assange ar fi fost implicat de partea unuia dintre candidații la președinție. Reamintim că începând din 2010, Wikileaks a distribuit online documente clasificate ale Administrației SUA referitoare la războaiele din Afganistan și Irak, la închisoarea Guantanamo Bay, corespondențe diplomatice etc. Ulterior publicării documentelor, Administrația Statelor Unite a cerut vehement extrădarea și judecarea lui Assange, iar procuratura din Suedia i-a redeschis un dosar  penal  în care este acuzat de presupusul viol al unei femei suedeze.

Astfel de tentative de mistificare a știrilor se întâlnesc și în mass-media română (care a importat pe alocuri nu doar grafica unor produse de presă occidentale, ci și metode de lucru jurnalistice pe care le-a îmbunătățit), iar o televiziune ca Antena 3 și miticii de-acolo care se vor profeți sau măcar procurori media, cunosc exact sentimentul. Mai ales după izbucnirea scandalului “Kovesi dă dreptate Antena 3!”. Respectând proporțiile între gigantul The Guardian, care combate pe probleme globale ale omenirii și Antena 3 care se luptă cu cei care l-au băgat la închisoare pe corupție pe fostul patron A3 și turnător al Securității, Dan Voiculescu, reamintim că astfel de deturnări ale mesajelor unor interviuri către crearea de false știri nu este protejată de principiile fundamentale ale libertății de expresie.
Scandalul “Kovesi dă dreptate Antena 3!” din România s-a consumat în 2016, în contextul evacuării sediului televiziunii Antena 3. Potrivit presei dâmbovițene, Mihai Gâdea (A3) a susținut în direct că șefa DNA, Codruța Kovesi ar recunoaște dreptul de preemțiune pe care l-ar avea trustul de presă asupra imobilelor (că practic, sprijină indirect evacuații Antena 3), folosind inclusiv fragmente dintr-un interviu acordat anterior de procurorul-șef al DNA. După un toxic obicei, popular la Antena 3, lui Kovesi nu i s-a cerut un punct de vedere în sumarul emisiunii. Sesizat de șefa DNA, CSM a decis că emisiunea a transmis un mesaj fals față de ideile exprimate de Kovesi. A fost , altfel spus, o viclenie ieftină și murdară, ambalată ca “emisiune TV”. 
Foto. Libertatea de expresie- “moartă înăuntru” pentru cazul vehiculării știrilor false. (MesBrit)

No comments: