CE NU CITEȘTI ÎN ZIARELE LOR.

Monday 13 June 2016

Ziua când Trump devine președinte al Statelor Unite? (1323 views)

Recentul atac armat din Orlando (Statele Unite)- acolo unde Omar Mateen, un radical musulman adept al grupului terorist ISIS, a împușcat cu sânge rece 50 de persoane într-un club gay- pecetluiește neanunțat, în viziunea multora, rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA. Atacul primitiv de la Orlando a revelat americanilor faptul că un pericol nou, crud și neașteptat a apărut pe străzile lor "prin imprudență" și că America este din nou în stare de război cu terorismul practicat de musulmani extremiști. Acest episod devine și punctul de la care americanul de rând va cere guvernului său dreptul de a fi în siguranță pe stradă, acasă sau în cluburi. În mod cert, omul simplu va cere acest drept și în plan politic,  iar Donald Trump este cel care i-a promis eliminarea rapidă, în câteva săptămâni, a alienării religioase numită Stat Islamic (ISIS)- un lucru pe care administrația Barack Obama nu l-a reușit în ani de zile. Desființarea grupului criminal sunnit Stat Islamic, cel care a planificat și dus la îndeplinire mai multe atacuri armate în Europa și Statele Unite, soldate cu sute de victime devine prioritate pentru un Trump la Casa Albă, iar intenția de a folosi trupele terestre ale SUA pentru confruntarea directă a teroriștilor are o logică simplă: atacurile criminalilor ISIS împotriva civililor occidentali vor continua atâta vreme cât "creierul" din Siria al grupului va exista. Iar acel "centru nervos" nu poate fi desființat doar prin atacuri aeriene.

Indiferent că activiști și ONGiști vor striga în continuare în stradă că nu îl doresc pe Donald Trump la Casa Albă, entitatea care va decide este acel alegător nord-american tăcut, cu bun-simț, puțin zgomotos, tolerant și deloc agresiv, aproape anonim, despre care ziarele nu scriu decât când publică statistici. În plus, vine o vreme când lumea devine sătulă de "activiști" și "analiști"- acei prooroci sociali care, pe bază de clișee și stereotipii perisabile, "gândesc" și "decid" în numele electoratului ce este bine și ce este rău, cine este "băiatul bun" și cine este "băiatul rău". Suporterii lui Donald Trump spun că acea vreme este sosită. În America de Nord timpul nici nu mai are răbdare. Oamenii simpli realizează că Statele Unite (ca dealtfel, și Europa) trec printr-o criză de securitate fără precedent, survenită inclusiv datorită unor erori de calcul ale administrației Barack Obama

Pe lângă desființarea rapidă a ISIS, Trump și-a adăugat și alte planuri îndrăznețe: dorește reformarea NATO dar și reconsiderarea relațiilor cu "aliați tradiționali" ai SUA. Printre ei, printre acei aliați, se află și state precum Arabia Saudită, suspectată de ani de zile că alimentează organizații radicale islamiste și terorismul fundamentalist.

Un Trump președinte va fi o surpriză drăguță inclusiv pentru unele instituții mari de media din SUA: o declarație halucinantă, trecută neobservată de
mare parte din mass-media americană a fost făcută de Donald Trump la un miting electoral din Indianapolis și descrie de-nedescrisul: "By the way. They (mass-media-n.n.) are the most dishonest people in the world. The media. They are the worst. They are terrible" (Indianapolis, 4-20-16). Parte din mass-media americană, în opinia lui Trump este "cea mai rea" și este "teribilă". Declarația lui Trump sugerează practic că dacă el va câștiga alegerile unii din presa americană vor fi nevoiți să treacă de partea cealaltă a baricadei, să își preia din nou funcțiile lor normale de jurnaliști și să înceapă să critice iar Puterea: altfel spus, presă nu înseamnă neapărat invitațiile în avionul prezidențial, dar și investigație incomodă. Nu cățeluș la Casa Albă, ci dulău de pază al democrației.

foto Metronwsppr

3 comments:

Anonymous said...

Ești vai de tine și spălat pe creier de americani dacă scrii asemenea articol promovând alegerea unui retardat ca Trump și nu numai tu ci toți care il susțin. Păi asta ie căcat în comparație cu ce au făcut americanii în orientul mijlociu și comportamentul lor imperialistic a ajutat la formarea grupurilor radicale.

Nicolae Alexe said...

Eu cred ca poporul american nu s-ar mai deosebi de romani la capitolul logica: pai,daca un om normal,cum este presedintele Barak Obama nu a reusit sa tina in frau atentatele produse in diverse locuri ale Americii,cum va reusi excentricul Trump?Aproape ca uit de necazurile mele gandindu-ma la bietul popor american dupa alegeri,daca iese Trump!

Radu Turc said...

Suntem fii de daci si ar trebui sa stim istorie...americanii au in constitutie dreptul de a purta arme...daca si la noi era la fel am fi avut si noi atentate revendicate de ISIS chiar daca nici picior de jihadist n-a calcat la noi...va cer sa ganditi...ce se intampla acum e o lupta perversa..de gherila..din interior..ceva de care nu ai cum sa te aperi.
.in Europa e altceva...se vrea ce se intampla in State si in Europa ...de asta is miscarile astea de emigranti