CE NU CITEȘTI ÎN ZIARELE LOR. UN BLOG DE ANALIZĂ ȘI INFORMARE. ELEGANT, DIRECT, DEDICAT. LUMEA VĂZUTĂ PRIN OCHII DIASPOREI. ȘI INVERS.

Thursday, 1 December 2016

Scrisoare către România.(934 views)

La mulți ani, România, de-acum până la sfârșitul veacurilor. Ai fost  o țară liberă, acum ești prizoniera unor găști, condusă cu un Parlament de hoți, șmecheri, lași și idioți. Un spital de nebuni gestionat ca dintr-un penitenciar, printre gratii. Azi, de ziua ta, Românie, oamenii ăștia vor mânca mititei stropiți cu bere și muștar, iar de mâine vor continua să te devoreze ca o enormă termită, cu o poftă și un rânjet galben prea mari pentru o țară atât de mică.

Ai fost batjocorită, înjunghiată, lovită cu bocancii, ți-au scos ochii și unghiile și ți-au cheltuit cei câțiva creițari din traistă. Ți-au pus palma pe față și murdărie pe piept. Ești mută, inertă și tristă, iar lumea din jur îți aruncă din când în când cîte-o aderare la UE sau o încurajare pentru următorii 200 de ani. Vestul nu crede flămândului din Est. Flămând de normalitate și nu de hrană.

România, ai fost cândva o țară, azi ai rămas un deșert politic la periferia Europei, condusă cu condamnați penali precum Liviu Dragnea sau cercetați penal precum Popescu- Tăriceanu și prin legi făcute de moșuleții- judecători de la Curtea Constituțională- cărora li se pare firesc să fii condusă cu penali, prin penali, către penali. Din vremea voievozilor- când aceste pământuri mai nășteau oameni politici- și până azi- când apar parcă doar tăriceni, severini, iliești și isărești, nu s-a trecut doar timpurile, ci și obiceiurile. 

A rămas doar țăranul Ion Avrămia (foto), dintr-un sat umil din jud. Neamț, care azi se roagă pentru tine, România, și pentru penalii care te storc și te conduc. Se roagă pentru cei buni sau cei nedrepți, pentru tineri, bătrâni, bolnavi sau exilați. Ieri și întotdeauna, Avrămia s-a închinat și a mulțumit cuminte lui Dumnezeu pentru ceapa zdrobită, brânza și pîinea lui de la cină. Este sacralitatea unui gest care desfiinţează zilnic nemernicia unor vremuri “interesante” şi care salvează mereu sufletul tău, de Românie mută, inertă și tristă.

Ion Avrămia n-are averea lui Popescu- Tăriceanu, nici armatele de trepăduși și amploaiați ideologici ale lui Dragnea, dar are atâta liniște sufletească să se roage în patru puncte cardinale pentru țară și oameni. La mulți ani, România, de-acum până la sfârșit de veac- atâta vreme cât veacul României e cât viața lui Avrămia și nu cât mandatul penalilor care conduc țara.

No comments: